Stage-ervaring: Pleun en Bregje

Meet Pleun en Bregje

Pleun en Bregje zijn 2 meiden die stagelopen bij een buitenschoolse opvang. Ze zijn net 18 en samen naar Curaçao gekomen om hier 15 weken stage te komen lopen. Pleun en Bregje studeren Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker op het MBO-niveau 4 aan het Koning Willem 1 College en zitten in het 2e leerjaar.  
In dit artikel neem ik (stagiair Ilse) jullie mee naar de persoonlijke ervaringen van deze 2 meiden.

BSO

Werkzaamheden

De dagen van Pleun en Bregje zijn intensief. De kinderen komen rond 13:00 uit school en ze wachten de kinderen op om vervolgens een programma te starten. Ze verzorgen de lunch van de kinderen en ondersteunen de kinderen bij het maken van huiswerk. Pleun heeft een groep onder zich van de leeftijd 4 tot 6 jaar en Bregje heeft een groep met kinderen van 7 tot 9 jaar.

Leerdoelen tijdens de stage

Beide vinden ze het erg leuk dat de kinderen altijd enthousiast zijn en op ze af komen rennen. Voor deze stage vinden ze dat je erg goed in je schoenen moet staan. Je moet doorzettingsvermogen hebben, een groepswerker zijn, enige kennis hebben over de bassischool vakken en daarbij goed non-verbale communicatie kunnen overbrengen.
De kinderen op het buitenschoolse opvang spreken bijna allemaal Papiaments. Pleun en Bregje beheersen deze taal niet, maar komen met veel non-verbale communicatie heel ver. Ze hebben geleerd om veel geduld te hebben en te accepteren dat hier op Curaçao niet alles gaat zoals in Nederland.
Kinderen hebben hier na schooltijd veel huiswerk, terwijl dat in Nederland niet het geval is. Er zijn hier ook minder regels en beide hebben ze gemerkt dat je ook met weinig regels kinderen veel kunt bijbrengen zoals bepaalde manieren. Verder hebben ze hier geleerd om niet te kijken naar wat er niet is, maar om juist geluk te halen uit de kleine dingen die er wel zijn. Ze zijn creatiever geworden in het bedenken van spellen, zonder dat je daarvoor enige attributen nodig hebt.

Op kamers wonen

Voor Pleun en voor Bregje is het de eerste keer dat ze op kamers wonen. Ze hebben een studio voor 2 personen gehuurd via Wereldstage. Ze zijn erg zelfstandig geworden en vinden het fijn om in een veilige omgeving te wonen. Ze gaan elke ochtend met de lokale bus naar stage. Via school zijn ze bij Wereldstage terecht gekomen.

Wil je ook stage komen lopen in de sector pedagogiek? Neem dan voor meer informatie contact met ons op en wie weet zien we je snel op dit prachtige eiland!

Schrijf je gratis in voor jouw avontuur op Curacao!