De natuurlijke omgeving van Curaçao is bijzonder kwetsbaar. Ondanks dat het eiland buiten de gevarenzone van orkanen ligt heeft Curaçao veel te lijden onder diverse natuurverschijnselen. Er zijn echter verschillende andere factoren die een negatiev effect hebben op het kust en onder waterleven van Curaçoa. Denk daarbij aan:
- De groei van het toerisme met als gevolg projectontwikkeling van hotels en appartementen direct aan de kust;
- Veroudering van het rioolsysteem (afwatering in kustgebied)
- Stijging van zeewaterniveau
- Stijging van de temperatuur van het zeewater en het effect daarvan op koraal en zeeleven
- Effect van vervuiling in havengebied
- Intensief vrachtvervoer in het Caribisch gebied (en afval dumping over boord)
- Verandering van de rol en invulling van het Havengebied na de sluiting van de raffinaderij.
Verschillende organisaties en de overheid hebben het belang van professioneel en zorgvuldig kust- en zeemanagement op de agenda staan. Als klein eiland is het echter een enorme uitdaging om met een beperkt budget beleid te ontwikkelen en te implementeren als ook onderwijs, zorgsector, infrastructuur, regionale en internationale betrekkingen alle aandacht nodig hebben.
Kust- en Zeemanagement studenten kunnen in dit kader dan ook een positieve bijdrage leveren. Afhankelijk van de interesse, fase van de opleiding en de ervaring die de student heeft kan Wereldstage een match maken met een van de organisaties die investeren in bovenstaande ontwikkelingen. Dat kunnen zowel orienterende stages, projectstages of afstudeeropdrachten zijn. Het spreekt vanzelf dat studenten die in aanmerking willen komen voor dergelijke stages zich voorafgaand aan de stage goed moeten voorbereiden op de internationale context waarin deze stage plaatsvindt.