Curaçao: een eiland om levenservaring op te doen
Toen ik ooit op de universiteit begon te studeren, 40 jaar geleden, was het nog niet lang zo gebruikelijk als het nu is om een tijdje buiten Nederland ervaring op te doen. Maar dat is snel veranderd: jonge mensen, studenten, beseffen tegenwoordig heel goed dat de wereld een stuk groter is dan Nederland en dat kennis die je buiten het eigen land opdoet waardevol en verrijkend is. Maar dan: keuzestress! Waar ga je naar toe, wat kun je elders doen, wat is een interessante plek om een tijdje te verblijven?
Ik heb een tip: het Caribisch gebied! Binnen het Koninkrijk is Nederland verbonden met een zestal bijzondere eilanden in de Caribische zee; die vormen samen het Caribisch deel van het Koninkrijk. Een daarvan is Curaçao, het grootste. Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk; het is bijzonder vanwege de ligging, op enkele tientallen kilometers afstand van het Zuid- en Midden-Amerikaanse continent, bijzonder vanwege de gemengde bevolking en rijk geschakeerde cultuur die er bestaat, en het is bijzonder omdat in het dagelijks leven Nederland nog steeds een belangrijke rol speelt. Niet alleen omdat veel mensen nog steeds Nederlands, NOS uitzendingen op kabel-tv zijn te volgen en er ook een soort Albert Heijn is om boodschappen te doen. Maar vooral omdat veel mensen die band met Nederland dagelijks heel concreet voelen: omdat daar familie woont, omdat dagelijks de KLM en TUI een verbinding onderhouden en op tal van fronten samenwerking bestaat tussen Nederland en Curaçao.
Het is reuze eenvoudig vooroordelen over zo’n Caribisch eiland op te sommen: het is niet veel groter dan Texel, het is er altijd warm en behalve aan het strand liggen is er niet veel te doen. Ja, de temperatuur is over het algemeen prima en daarom wordt het jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht. En met 160.000 inwoners zou je kunnen zeggen: zoveel wonen er in Arnhem ook. Maar daarmee doe je Curaçao en de andere Caribische eilanden tekort. Curaçao is veelzijdig: tientallen nationaliteiten die naast en met elkaar wonen, een bevolking die uit diverse windstreken is komen aanwaaien, verrassende historische architectuur, de honkballers horen tot de beste ter wereld, een enorme hoeveel muzikaal talent, beeldende kunst van topniveau en natuur om enorm van te genieten, boven en onder water. Er is een economie in transitie en er bestaan uitstekende vliegverbindingen naar o.a. Nederland, de Verenigde Staten, Panama, Colombia en omliggende eilanden, zoals Aruba en Bonaire. Een trotse bevolking kampt met grote uitdagingen die dagelijks het belang van die band met het Koninkrijk onderstrepen. Er wonen mensen die weten wat improviseren betekent en van vrijwel niets een moois kunnen opbouwen, mensen die gastvrij en hartelijk zijn, en graag de rijkdom aan eilandelijke cultuur en anekdotes delen. Men is positief ingesteld, want bij de pakken neerzetten is op een eiland sowieso geen optie.
Een eiland om nader mee kennis te maken, een eiland om levenservaring op te doen. Bureau Wereldstage organiseert reeds vele jaren op deskundige en verantwoorde wijze stages op Curaçao. Men heeft een trackrecord van kennis en ervaring opgebouwd dat vertrouwen wekt, het bureau werkt nauw samen met lokale stakeholders en levert door die stages ook nog eens een bijdrage aan de economie van Curaçao.
Kortom, er bestaat binnen ons Koninkrijk een uitdagende plek voor stagiaires die onder de hoede zullen staan van een deskundig en betrouwbaar team, dat er in slaagt reeds sedert jaren Nederland en Curaçao te verbinden. De unieke historische en culturele band tussen beide landen staat garant voor een zeer leerzame ervaring.
Dr. Mr. E. J. Arkenbout