Niveau
HBO
Studierichting

Veiligheidskunde

Sociale veiligheid op en om een school

Sociale veiligheid op en rondom scholen 
Er is gebleken dat de leerlingen zich soms sociaal onveilig voelen op en rondom deze scholengemeenschap. Daarom wil de school het gevoel van sociale veiligheid vergroten. Vanuit hier moet er een sociaal veiligheidsplan worden ontwikkeld. Het gevoel van veiligheid is namelijk een basisbehoefte van de leerling en tegelijkertijd ook een voorwaarde voor de ontwikkeling. Kinderen kunnen zich het beste ontwikkelen als ze zich veilig voelen op school. De school  wil er alles aan doen om dit te waarborgen.

Een school is veilig als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast. Dat betekent dat er een veilige en positieve sfeer is op school. Het betekent ook dat de school optreedt tegen pesten, uitschelden, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag, en deze zoveel mogelijk voorkomt.

Tijdens het onderzoek staat de volgende vraagstelling centraal: “Hoe kan  het gevoel van sociale veiligheid van de leerlingen vergroot worden?”

Om deze vraag te beantwoorden kan er gekeken worden naar onderstaande:

  • Op welke plekken voelen de leerlingen zich (on)veilig en waarom?
  • Zijn er plekken die veiliger gemaakt kunnen worden?
  • Welke factoren beïnvloeden het gevoel van sociale veiligheid?
  • Wat zijn de behoeften van de leerlingen om zich sociaal veilig te voelen?

Vanuit hier worden er interventies ingezet om het gevoel van veiligheid te verbeteren onder de leerlingen. 

Van de student wordt een zekere mate van zelfstandigheid, een pro-actieve houding, flexibele en verantwoordelijke houding verwacht. Daarnaast zal de student goed moeten kunnen samenwerken met verschillende culturen.

 

  • Ben je geïnteresseerd in deze stagevacature?
    Schrijf je dan vrijblijvend in of mail naar [email protected] voor meer informatie of neem contact op via WhatsApp (005999) 520 5298.

  • Inschrijven

Schrijf je gratis in voor jouw avontuur op Curacao!