Femke studeert Muziektherapie en loopt stage in de zorg

Femke, een 21-jarige student muziektherapie uit Roermond, loopt stage bij het Muziektherapie Centrum op Curaçao. Ze heeft vorig jaar stagegelopen bij Mondriaan in Maastricht, een kinder- en jeugdpsychiatrie, en heeft hierdoor ervaring opgedaan in het werken met kinderen. Haar opleiding omvat zowel praktische als theoretische elementen, inclusief psychologische vakken en muziek gerelateerde vakken, zoals gitaar, zang, piano en het integreren van deze muziek in de praktijk. 

Femke is ook op Curaçao om het studentenleven te ervaren, iets wat ze in Nederland miste omdat ze nog thuis woonde. Positieve verhalen, leuke filmpjes en de unieke kans om voor 5 maanden op het eiland te wonen en stage te lopen hebben haar doen besluiten om op het vliegtuig te stappen.  

De eerste maanden van haar stage zijn goed bevallen. Hoewel ze opmerkte dat de werkdynamiek anders is dan in Nederland. Ze heeft tijdens deze stage uitdagingen ondervonden vanwege beperkte financiële middelen en de noodzaak om haar eigen apparatuur te gebruiken. 

Tijdens haar stage helpt Femke mee aan een project om de werkdruk te verlichten in verzorgingstehuizen voor ouderen met dementie door muziek te integreren in de dagelijkse zorg. Dit vindt ze ontzettend leuk om te doen en leert ze veel van. 

Tijdens haar stage heeft Femke onder andere gezien wat de impact is van muziek op een oudere dame met dementie. Ze merkt ook op dat de mensen op Curaçao toegankelijker zijn dan in Nederland, al deze aspecten hebben haar professionele groei beïnvloed. 

Femke geeft aan dat muziek een hele grote rol speelt in de lokale cultuur van Curaçao, met een sterke nadruk op ritme, dit heeft Femke geïntegreerd in haar therapie. Ze neemt deze ervaring mee naar Nederland. 

Haar advies aan andere studenten of stagiaires die overwegen om stage te lopen in muziektherapie op Curaçao is om je voorafgaand goed in te lezen en te luisteren naar Curaçaose muziek. 

 

Schrijf je gratis in voor jouw avontuur op Curacao!